Economic feasibility of flavored sheep’s milk-based yogurt
DOI:
https://doi.org/10.35699/2447-6218.2022.41695Keywords:
Economic analysis, Production costs, Ovine milkAbstract
The aim of this study was to develop a mathematical model to estimate the production costs of a flavored sheep’s milk-based yogurt and analyze the economic viability of its production. Data were considered and allocated as propo- sed by the Neoclassical Economic Theory of Costs. The cost components were allocated in the order: i) variable costs; ii) fixed operating costs; iii) operating costs; iv) factors income and/or cost of remunerations of capital and land; and v) total cost. Literary data on the yogurt production process and a list of all necessary inputs in manufacturing the product were collected. Subsequently, price quotations were made for all the inputs and such data were used to feed the calculation model. After costs estimation, the economic indicators were evaluated: gross margin, net mar- gin, profit, leveling point, net income, total factor productivity, and rate of return. An annual production of 209,160 yogurts was considered, with a calculated cost of R$ 1.75 (Brazilian currency) per 100 ml unit produced. Variable, fixed operating, and factors income costs represented 73%, 21% and 6% of the total cost. With a unit sales value of R$ 4.19, the flavored yogurt based on sheep’s milk proved to be a profitable alternative, with favorable economic and financial indicators in the short, medium, and long term.
References
Alves, L.K.S. 2021. Desenvolvimento de modelo de cálculo e de indicador de custos de produção de suínos. Dissertação (Mestrado em Ciências)– Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Pirassununga. Doi: https://doi.org/10.11606/D.10.2021. tde-19072021-122134.
Alves, L.K.S.; Gameiro, A.H.; Schinckel, A.P.; Garbossa, C.A.P. 2022. Development of a Swine Production Cost Calculation Model. Animals, 12(17):2229. Doi: https://doi.org/10.3390/ani12172229. DOI: https://doi.org/10.3390/ani12172229
Bianchi, A. E. 2018. Avaliação de sistemas produtivos de ovinos leiteiros em diferentes regiões do Brasil. Tese (Doutorado em Zootecnia) – Universidade Federal do Paraná, Curitiba. Disponível em: https:// www.acervodigital.ufpr.br/handle/1884/59961.
Braga, H. R. 2012. Demonstrações contábeis: estrutura, análise e interpretação (7ª Edição). São Paulo, SP: Atlas.
Ferreira, M.I.C.; Borges, I.; Macedo Junior, G.L.; Rodriguez, N.M.; Penna, C.F.; Souza, M.R.; Gomes, M.G.T.; Souza, F.A.; Cavalcanti, L.F. 2011. Produção e composição do leite de ovelhas Santa Inês e mestiças Lacaune e Santa Inês e desenvolvimento de seus cordeiros. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 63(2): 530–533. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/41096/1/ API-Producao-e-composicao-do-leite.pdf. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000200040
Guiducci, R. do C. N.; Lima Filho, J. R. de.; Mota, M. M. (Ed.). 2012. Viabilidade econômica de sistemas de produção agropecuários: metodologia e estudos de caso. Brasília, DF: Embrapa. Disponível em: https:// livimagens.sct.embrapa.br/amostras/00053210.pdf.
Hilali, M.; El-Mayda, E.; Rischkowsky, B. 2011. Characteristics and utilization of sheep and goat milk in the Middle East. Small Ruminant Research, 101(1-3): 92–101. Doi: https://doi.org/10.1016/j. smallrumres.2011.09.029. DOI: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2011.09.029
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2017. Censo Agropecuário Brasileiro. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/ tabela/6930.
Matsunaga, M.; Bemelmans, P.F.; Toledo, P.E.N.; Dulley, R.D.; Okawa, H.; Pedroso, I.A. 1976. Metodologia de custo de produção utilizada pelo IEA. Agricultura em São Paulo, 23(1): 123–139. Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br/ftpiea/rea/tomo1_76/artigo3.pdf.
Menezes, L.M.; Fontoura, E.A.B.; Tâmara, J.Q.; Munhoz, M.L.; Rodrigues, D.; Gomes, A.F.F. 2021. Produção leiteira de ovelhas Texel submetidas a suplementação. Research, Society and Development, 10(2): e30010212500. Doi: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i2.12500. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i2.12500
Menhô, A. B. 2020. Aceitação e intenção de compra pelo consumidor de iogurte sabor açaí produzido com diferentes concentrações de leite de ovelha. Monografia (Graduação em Zootecnia) – Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia. Disponível em: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/30823?locale=pt_ BR.
Morais, O.R. de. 2013. Produção de leite de ovelhas no Brasil. In: 2º International Symposium of Dairy Cattle. Viçosa/MG. Anais... 2013. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/ item/175357/1/CNPC-2009-Producao.pdf.
Mundim, S. A. P. 2008. Elaboração de iogurte funcional com leite de cabra, saborizado com frutos do cerrado e suplementado com inulina. Dissertação (Mestrado em Ciências) – Escola de Química, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro. Disponível em: http://epqb. eq.ufrj.br/wp-content/uploads/2021/04/08_33.pdf.
Penna, C. F. de A. M. 2011. Produção e parâmetros de qualidade de leite e queijos de ovelhas Lacaune, Santa Inês e mestiças submetidas a dietas elaboradas com soja ou linhaça. Dissertação (Doutorado em Zootecnia)
– Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte. Disponível em: https://repositorio.ufmg.br/ handle/1843/BUOS-8MEFPT.
Raineri, C.; Rojas, O.A.O.; Gameiro, A.H. 2015. Custos de produção na agropecuária: da teoria econômica à aplicação no campo. Empreendedorismo, Gestão e Negócios, 4(4): 194–211. Disponível em: https://fatece.edu.br/arquivos/arquivos-revistas/empreendedorismo/ volume4/10.pdf.
Rezende, A. A. de; Santos, A. C. dos; Costa, A. M. 2006. Custos de produção em laticínios. Custos e @gronegócio online. 2(1): 69–91. Disponível em: http://www.custoseagronegocioonline.com.br/ numero1v2/Custos%20de%20producao%20em%20laticinios.pdf.
Santos, F. F. dos. 2016. Sistema agroindustrial do leite de ovelha no Brasil: proposta metodológica para estudo de cadeias curtas. Dissertação (Mestrado em Ciências) – Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Pirassununga. Disponível em: https://teses. usp.br/teses/disponiveis/10/10135/tde-05102016-133038/pt-br.php.
Silva, A. 2010. Estrutura, análise e interpretação das demonstrações contábeis. São Paulo, SP: Atlas.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Agrarian Sciences Journal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
The Copyright for articles published in this journal follow authorship. The articles are open access, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.
The journal reserves the right to make regulatory, orthographic and grammatical changes in the originals, with the aim of maintaining the standard language and the credibility of the vehicle. It will respect, however, the writing style of the authors.
Changes, corrections or suggestions of conceptual order will be forwarded to the authors, when necessary. In such cases, the articles, once appropriate, should be submitted for further consideration.
The opinions issued by the authors of the articles are their sole responsibility.